Algae

Algen of wieren is de verzamelnaam voor een aantal weinig verwante groepen van doorgaans relatief eenvoudige organismen die lichtenergie via fotosynthese gebruiken om koolhydraten te verkrijgen.


ALGAE of ALGEN worden in het gelijknamige boek: Algae An introduction to phycology ingedeeld in:

  • CYANOPHYTA of Cyanobacteriën behoren tot de oudste levensvormen op aarde. Het zijn bacteriën met bladgroen. Van deze groep zijn fossiele exemplaren gevonden die ruim drie miljard jaar oud zijn. In het plankton van de zee spelen blauwwieren een kleinere rol dan andere wieren. Sommige soorten op het wad gebruiken zonne-energie, maar andere kunnen zonder zuurstof en licht leven van het afbreken van chemische verbindingen.
  • PROCHLOROPHYTA zijn een groep van fotosynthetische prokaryoten , een belangrijke component van picoplankton . [1] Deze oligotrofe organismen zijn overvloedig in voedselarme tropische wateren aan te treffen en maken gebruik van een unieke fotosynthetische pigment, divinyl-chlorofyl, die licht absorberen en in energie omzetten.
  • GLAUCOPHYTA vormen een stam binnen de supergroep Archaeplastida, waarvan de soorten voorkomen in zoet water, maar worden zelden waargenomen.
  • RODOPHYTA, Roodalgen of roodwieren zijn een belangrijke groep algen, waarvan meer dan 5000 soorten bekend zijn. De meeste roodalgen zijn meercellige organismen en leven in de zee, waaronder bepaalde groepen zeewieren.
  • HETEROKONTOPHYTA meestal zoetwater eukaryote algen met de chlorofyl gemaskeerd door bruin of geel pigment; geel-groen en gouden-bruine algen en diatomeeën. Deze algen hebben chlorofyl a en meestal c, en flagella van ongelijke lengte; terminologie vervangen Chrysophyta in sommige classificaties.
  • HAPTOPHYTA Haptophyta zijn fotoautotrofe algen. Haptophya zijn samen met de de diatomeeën de belangrijkste groep van fytoplankton in de huidige oceanen.
  • CRYTOPHYTA of cryptomonads zijn een groep van algen , waarvan de meeste plastiden zijn. Ze komen vaak voor in zoet water, maar ook in mariene en brakke wateren. Elke cel is ongeveer 10-50 urn in grootte en heeft een afgeplatte vorm, met een voorste groef of zak. Aan de rand van de zak zijn typisch twee enigszins ongelijke flagellen
  • DYNOPHYTA De dinoflagellaten vormen een grote groep protisten, die behoren tot het rijk van de Alveolata in de supergroep van de Chromalveolata. De meeste dinoflagellaten zijn mariene plankton, maar ze komen ook in zoet water voor.
  • EUGLENOPHYTA Euglenoida vormen een stam in de supergroep Excavata. Deze tak is erg gevarieerd. Euglenozoa hebben een of twee flagellen. De Euglenozoa worden gekenmerkt door een kristallijn staafje in hun zweepstaartjes.
  • CHLORARACHNIOPHYTA zijn een kleine groep van algen af en toe gevonden worden in tropische oceanen. Normaal gesproken hebben ze de vorm van kleine amoeben, met vertakkende cytoplasmatische uitsteeksels die prooien vangen en de cellen met elkaar te verbinden, waardoor ze een net vormen.
  • CHLOROPHYTA of Groenwieren zijn organismen die nauw verwant zijn aan de planten. Ze bevatten hetzelfde type bladgroen, dezelfde pigmenten, zetmeel als reservevoedsel en celwanden van cellulose.

Door te klikken op de blauw gekeurde onderverdelingen kunt u naar de desbetreffende pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.