Animalia

Vandaag de dag worden tot de dieren meestal alleen veelcelligen gerekend. Traditioneel gezien werden ook grote groepen eencelligen, de Protozoa, tot de dieren gerekend. Dit kan biologisch gezien echter niet meer gerechtvaardigd worden. De met het dierenrijk sterkst verwante groep zijn de Choanoflagellata. Ze werden in deze systematiek bij het dierenrijk gerekend. De evolutionaire zustergroep van de dieren zijn de schimmels die traditioneel gezien tot het Rijk der schimmels gerekend werden. In deze definitie worden dieren en schimmels gezamenlijk als Opisthokonta aangeduid.

ANIMALIA

  • Rotifera of Raderdierjes zijn een stam van kleine meercellige organismen. Ze behoren tot het onderrijk Eumetazoa en hun lengte bereikt zelden 2 mm. De mannetjes zijn kleiner en eenvoudiger gebouwd dan de vrouwtjes.
  • Gastrotricha of buikharigen vormen een stam van microscopisch kleine ongewervelde dieren. De meeste van de 799 beschreven soorten worden tussen de 50 en 3500 µm lang. Ze komen algemeen voor in allerlei waterige omgevingen en leven slechts 3 dagen.
  • Wormen zijn een informele groep van dieren die meer dan 25.000 soorten telt. Bekende stammen van wormen zijn de ringwormen (Annelida), de platwormen (Platyhelminthes) en de snoerwormen (Nemertea). De naam ‘worm’ wordt gebruikt voor een aantal ongewervelde dieren met een enigszins gelijkend uiterlijk, maar sterk afwijkende afstamming en/of ontwikkeling. Wormen zijn een informele (parafyletische) groep, het is geen echte groep maar meer een verzameling van diverse groepjes uit verschillende andere diergroepen. De platwormen bijvoorbeeld behoren tot de Platyzoa, waar ook de sterk afwijkende raderdiertjes toe behoren.
  • Bryozoa of mosdiertjes zijn een stam van Protostomata, die vooral in zee leven. Er zijn ongeveer 6000 levende soorten beschreven in deze stam, waaronder de vliescelpoliep en het bladachtig hoornwier.
  • Hydra of  Zoetwaterpoliepen behoren tot de klasse Hydrozoa, van de stam Cnidaria. De klasse kent verder hoofdzakelijk mariene vertegenwoordigers. In Nederland en België komen met name soorten uit het geslacht Hydra voor.
  • Tardigrade of Waterbeertjes zijn kleine, gesegmenteerde diertjes die leven in een vochtige omgeving. Ze komen overal op de wereld voor in zout of zoet water, maar ook in vochtige omgevingen op het land, bijvoorbeeld in mossen. Ze zijn te vinden op grote hoogte in de Himalaya (boven de 6.000 m), maar ook in de diepzee (beneden 4.000 m) en van de polen tot aan de evenaar. De grootte varieert van minder dan 0,1 tot circa 1,5 mm. Ze hebben vijf segmenten met vier paar poten. Hoewel ze erg klein zijn, hebben de diertjes onder andere ogen, een mond, poten, spijsvertering[
  • Arthropoda of Geleedpotigen zijn koudbloedige dieren met een uitwendig skelet van chitine, eventueel versterkt met calciumcarbonaat, waarvan de poten een aantal gewrichten hebben.

Door te klikken op de rood gekeurde onderverdelingen kunt u naar de desbetreffende pagina op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.